Pivarov vrt - uzgoj hmelja

... koje koristite i gdje ih nabaviti

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
SasoMk

Post Postao/la SasoMk » ned pro 07, 2014 4:43 pm

ovo sam odrezo od krune dubine oko 2 cm tojest stablo, sa rizoma koji sam posadio u mart mesec jedan od dva izdanaka koji su izasli izasli su vise al ostali samo dva.
jel pametno da ga posadim debelina mu je dva prsta ima vise izdanka i korenje na njemu.
[/img]
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » ned pro 07, 2014 5:28 pm

To je reznica, možda se ukorjeni?
Rizom je podzemni dio iz kojeg rastu izboji prema gore, i korjen prema dolje.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

kiternas

Post Postao/la kiternas » pon pro 08, 2014 1:17 pm

Vrhovi grančica vrbe sadrže fitohormon koji pomaže ukorjenjivanju reznica. Jednu šaku grančica istučeš u mužaru i preliješ vodom. U to se stavi reznica na dva dana i nakon toga u zemlju (zemlja-pijesak 50:50 + 5% stajskog gnoja) i zalijevati do besvjesti. S lozom imam 85% uspjeha na ovaj način pa vjerujem da bi ova srodna biljka mogla pristati na suradnju.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pon pro 08, 2014 9:42 pm

SasoMk je napisao/la:ovo sam odrezo od krune dubine oko 2 cm tojest stablo, sa rizoma koji sam posadio u mart mesec jedan od dva izdanaka koji su izasli izasli su vise al ostali samo dva.
jel pametno da ga posadim debelina mu je dva prsta ima vise izdanka i korenje na njemu.
[/img]
Ako je ta grančica virila van zemlje, onda je to reznica. One se sade u proljeće nakon svih mrazeva. Sad ju baci, jer i da je posadiš u sobi, u proljeće najvjerojatnije ništa od toga (probao sam pa sam usr'o), jer korijen treba osjetiti zimu, "hibernacija", pa nakon toga režeš reznice koje će rasti cijelu sezonu. Ali, probaj ... svejedno, u proljeće ćeš imati reznica puno. Rizomi se sade (presađuju) u jesen ili u proljeće. Oni se nalaze plitko (5 do 10 cm) i horizontalno pod zemljom. Možeš sad okopati zemlju oko korjena i probati pronaći rizome, ili isto probati tek početkom 3. mjeseca, prije kraja smrzavica.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

mali badem

Post Postao/la mali badem » pon pro 08, 2014 10:08 pm

..... a zašto se ta reznica nebi sad ukorjenila u pametnoj smjesi ( kiternas ) pa na proljeće ...... ili odma sad na mjesto ... kod saška nema smrzavice, haa ?

SasoMk

Post Postao/la SasoMk » pon pro 08, 2014 10:49 pm

Don Genovese je napisao/la:
SasoMk je napisao/la:ovo sam odrezo od krune dubine oko 2 cm tojest stablo, sa rizoma koji sam posadio u mart mesec jedan od dva izdanaka koji su izasli izasli su vise al ostali samo dva.
[/img]
Ako je ta grančica virila van zemlje, onda je to reznica. One se sade u proljeće nakon svih mrazeva. Sad ju baci, jer i da je posadiš u sobi, u proljeće najvjerojatnije ništa od toga (probao sam pa sam usr'o), jer korijen treba osjetiti zimu, "hibernacija", pa nakon toga režeš reznice koje će rasti cijelu sezonu. Ali, probaj ... svejedno, u proljeće ćeš imati reznica puno. Rizomi se sade (presađuju) u jesen ili u proljeće. Oni se nalaze plitko (5 do 10 cm) i horizontalno pod zemljom. Možeš sad okopati zemlju oko korjena i probati pronaći rizome, ili isto probati tek početkom 3. mjeseca, prije kraja smrzavica.
Ja stavio u zemju imalo je korenje pa sta bude, ne gubim nista mogu samo da dobijem :D

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pon pro 08, 2014 11:38 pm

Bademe, :shock: . Ukorjenit će se, svakako, no neće izrast u kvalitetnu biljku, barem ne cijelu jednu sezonu, probao sam :roll: . Napisao sam ključnu riječ "hibernacija", i to za glavni korjen, iz kojega je izrasla i ova SasoMkova. Kod njega valjda ima isto smrzavice, ili bar da mjesec-dva temperature površine tla budu niže od 4°C, ako mu već hmelj uspijeva. To sam pročitao u nekoj literaturi, nisam izmislio. Zato se hmelj i uzgaja u ograničenim zemljopisnim područjima. Najviše me veseli pojava veselih "majstora" koji ... Hm, tko sam ja da stalno moram nekoga uvjeravati u ispravnost svoga razmišljanja? Zato i gubim interes za ponavljanjem pisanja jednog te istog nekoliko puta. Načitao sam se i zabilježio svega i svačega, a još uvijek nisam siguran da imam imalo ozbiljnijeg znanja o tom hmelju. Najviše me zabrinjava praksa koje nemam dovoljno. A ona će valjda pokazati u skorijoj budućnosti da li sam stvarno nešto od toga i naučio.

SasoMk

Post Postao/la SasoMk » uto pro 09, 2014 1:24 am

Don Genovese je napisao/la:Bademe, :shock: . Ukorjenit će se, svakako, no neće izrast u kvalitetnu biljku, barem ne cijelu jednu sezonu, probao sam :roll: . Napisao sam ključnu riječ "hibernacija", i to za glavni korjen, iz kojega je izrasla i ova SasoMkova. Kod njega valjda ima isto smrzavice, ili bar da mjesec-dva temperature površine tla budu niže od 4°C, ako mu već hmelj uspijeva. To sam pročitao u nekoj literaturi, nisam izmislio. Zato se hmelj i uzgaja u ograničenim zemljopisnim područjima. Najviše me veseli pojava veselih "majstora" koji ... Hm, tko sam ja da stalno moram nekoga uvjeravati u ispravnost svoga razmišljanja? Zato i gubim interes za ponavljanjem pisanja jednog te istog nekoliko puta. Načitao sam se i zabilježio svega i svačega, a još uvijek nisam siguran da imam imalo ozbiljnijeg znanja o tom hmelju. Najviše me zabrinjava praksa koje nemam dovoljno. A ona će valjda pokazati u skorijoj budućnosti da li sam stvarno nešto od toga i naučio.
Ne da ne cenim ono sto si napisao,ali poenta je u tome da ja nemam sta izgubiti,ako izage izage ako ne iduce godine :D

Giga

Post Postao/la Giga » sri pro 31, 2014 3:35 pm

Kolege koji imate vec neki nasad, dali mogu kod nekoga bezicirati pokoji rizom za proljece? Ili kad ih vec ima...

Po prvi puta mih htjeo posaditi par stupova nekog aromaticnog hmelja.
Za gorcinu bih i dalje kupovao...

I dali je netko nasao citrinih rizoma za kupiti?? A da salju za HR..

cao.cacao

Post Postao/la cao.cacao » čet vel 12, 2015 2:09 pm

ŠegrtMarko je napisao/la:
hrvoje461 je napisao/la: Naručio sam sa amazona
The Homebrewer's Garden: How to Easily Grow, Prepare, and Use Your Own Hops, Malts, Brewing Herbs

Nadam se da će tamo pisati neki prirodni načini kako zaštiti hmelj, ako postoji šansa rado bih izbjegao kemiju
Jel stigla knjiga i kakva je? Isplati se kupiti? Hvala i poz

Mikronis

Post Postao/la Mikronis » ned vel 22, 2015 8:25 am

Ekipo moja pivarska... polako dolazi vrijeme vrtova... pa da obnovim temu...
Jako me zainteresirao uzgoj hmelja doma, pa ako će netko imati svoje rhizome bio bih zahvalan da mi se javi na PM.

Ja bi ako neko ima Styrian Golding ili Fuggle i Cascade ili Chinook...
po dva rizoma samo od svakog...

unaprijed zahvaljujem.

Giga

Post Postao/la Giga » ned vel 22, 2015 9:35 am

...prikljucio bih se potraznji rizoma... :)

Molio bih provijerenu stranicu za kupovanje rizoma, citru bih svakako htio piknuti...

zgubidan

Post Postao/la zgubidan » ned vel 22, 2015 9:43 am

...i ja bih se priključio...čisto da vidim kako to raste... pozorno pratim rasplet situacije!

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » ned vel 22, 2015 2:48 pm

Giga je napisao/la:...prikljucio bih se potraznji rizoma... :)

Molio bih provijerenu stranicu za kupovanje rizoma, citru bih svakako htio piknuti...
http://www.willingham-nurseries.co.uk/hop3.html
http://ebrew.com/beer/hop_rhizomes.htm

Mikronis

Post Postao/la Mikronis » ned vel 22, 2015 5:26 pm

Ma sve 5... ebrew je jeftiniji nešto,... ali je vjerovatno poštarina skuplja probao sam naručiti, ali još neide...ma radije bi kupio neki rizom s ovih prostora koji je naviknut na ovu klimu.... itd ako ima... ako ne, a onda ćemo naručiti izvana :D

Odgovori