Samo 9 ??Giga je napisao/la:...jucer sam zabiljezio poziciju vrha biljke na spagi. Danas 9cm vislje...SasoMk je napisao/la:samo 5cm na dan ?tinl je napisao/la:čudovište od biljke... raste 5 cm na dan.![]()
![]()
Pivarov vrt - uzgoj hmelja
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- Don Genovese
Imao sam neke godine gotovo isti problem, samo malo manje izražen (prije sam reagirao). Nabavio sam kalija (šumeće tablete-no mala koncentracija, oprez), rastopio u vodi, pošpricao po listovima i prema korjenu, i dalje se nije sušilo. Ono što se osušilo, otpalo je, a dalje je biljka tjerala, bez suhih listova.miliwoj je napisao/la:kupil sam rizome ove godine i 4 komada su ok, ali jednom su se listovi počeli sušiti pred par dana. nema nikakve kukce koliko sam vidio. sorta je saphir
zna ko kaj mu je?
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.
-
miliwoj
nisam stavljao gnojiva, samo zemlja za cvijeće pomiješana sa zemljom u koju ću saditi, a ni vode baš previšeSasoMk je napisao/la:ne mislim da je previ[e sunca nego da je previse gnojiva i vode,bar tako meni izgledamiliwoj je napisao/la:hvala na odgovoru.
posude su na suncu samo par sati dnevno, a ova je baš na takvom položaju da je od svih najmanje na suncu. probat ću ju potpuno skloniti
hvala, probat ću. pitao sam i drugdje i dobio sam odgovor "Theres a 80% chance its fungus. Verticillium Wilt is a common hop fungus but can be treated with products containing chlorothalonil. Treat all your plants with a fungicide and water very frequently, including the leaves. This will wash spores of the leaves before they embed."Don Genovese je napisao/la:Imao sam neke godine gotovo isti problem, samo malo manje izražen (prije sam reagirao). Nabavio sam kalija (šumeće tablete-no mala koncentracija, oprez), rastopio u vodi, pošpricao po listovima i prema korjenu, i dalje se nije sušilo. Ono što se osušilo, otpalo je, a dalje je biljka tjerala, bez suhih listova.miliwoj je napisao/la:kupil sam rizome ove godine i 4 komada su ok, ali jednom su se listovi počeli sušiti pred par dana. nema nikakve kukce koliko sam vidio. sorta je saphir
zna ko kaj mu je?
na što točno djeluje kalij?
- Don Genovese
Da ga (kalija) u tlu ima manje nego koliko biljci treba, to bi bilo to, bar je to bilo kod mene. Kako djeluje, ne znam, jer prekompleksno je, i ne mogu ja baš sve o svemu sve znati jer nemam baš vremena za proučavati i to, a još je veći razlog da u bulji imam premalo memorije da, i kad bih to i proučavao, izletjelo bi kao višak ono što sad imam pohranjeno od nekih drugih kategorija
. Sorry, but jegiba.
-
AlokinInjek
Berba
Pozdrav hmeljari!
Kakva vam je situacija s hmeljom. Meni se cini da mi je jedna biljka spremna za branje. Znam da je po datumu debelo prerano, ali po svim uputama za prepoznavanje zrelosti mi se cini da je to to. Znaci, šišarice šuškaju, neke su mslo posmeđile i imaju dosta ljepojive smole kad se s prstima razbije šišarica. Mozda je ova godina tako pogodovaka hmelju? Evo pokušao sam snimiti, ali mi snimka nije baš uspješna jer mi je sunce pičilo u ekran i oči pa nisam najbolje vidio što snimam...
http://m.youtube.com/watch?v=srBqIO_HGM ... load_owner
Jeli to zrelo ili mozda bolesno? Inace od nekoliko stabljika koje imam samo je ova takva jer je cijeli dan na suncu
Kakva vam je situacija s hmeljom. Meni se cini da mi je jedna biljka spremna za branje. Znam da je po datumu debelo prerano, ali po svim uputama za prepoznavanje zrelosti mi se cini da je to to. Znaci, šišarice šuškaju, neke su mslo posmeđile i imaju dosta ljepojive smole kad se s prstima razbije šišarica. Mozda je ova godina tako pogodovaka hmelju? Evo pokušao sam snimiti, ali mi snimka nije baš uspješna jer mi je sunce pičilo u ekran i oči pa nisam najbolje vidio što snimam...
http://m.youtube.com/watch?v=srBqIO_HGM ... load_owner
Jeli to zrelo ili mozda bolesno? Inace od nekoliko stabljika koje imam samo je ova takva jer je cijeli dan na suncu
- fegi
- Kontakt:
- Don Genovese
Re: Berba
Da, malo liči na peronosporu, ali ti je zrelo za branje. Prerano si pustio izbojke iz zemlje u ožujku pa je već sada zrelo. A koje ti je godine panj? Prva ili druga? Jesu li druge biljke ista sorta?AlokinInjek je napisao/la:Pozdrav hmeljari ... Jeli to zrelo ili mozda bolesno? Inace od nekoliko stabljika koje imam samo je ova takva jer je cijeli dan na suncu
Sad ti to poberi, jer je suho i ljepljivo, da ti se još što ne zakomplicira i posmeđi. I ne zaboravi nakon branja dodatno osušiti češere, te ih skroz suhe vakuumirati.
-
AlokinInjek
Re: Berba
Don Genovese je napisao/la:Da, malo liči na peronosporu, ali ti je zrelo za branje. Prerano si pustio izbojke iz zemlje u ožujku pa je već sada zrelo. A koje ti je godine panj? Prva ili druga? Jesu li druge biljke ista sorta?AlokinInjek je napisao/la:Pozdrav hmeljari ... Jeli to zrelo ili mozda bolesno? Inace od nekoliko stabljika koje imam samo je ova takva jer je cijeli dan na suncu
Sad ti to poberi, jer je suho i ljepljivo, da ti se još što ne zakomplicira i posmeđi. I ne zaboravi nakon branja dodatno osušiti češere, te ih skroz suhe vakuumirati.
Jesam obrao i osušio (90 grama osušenog). Ovih dana ću i potrošiti. Inače je druga godina. I druge biljke su ista sorta, ali su dobar dio dana u hladu za razliku od ove koja je cijeli dan na suncu. I prošle godine (prva godina) je bila primjetna razlika između te i ostalih biljaka.
Prerano sam pustio? Iskreno nisam bio svjestan da trebam "usporavati". Od prvih izboja sam odabrao 3 najjača i počeo ih motati na špagu, a sve ostalo sam rezao.
- Don Genovese
Ma, nema usporavanja. Nakon prvih 15-20 dana, iliti nakon 30 cm prvog izdanka sve izdanke porežeš, pa slijedeće koji krenu treniraš kao do sada. To je praksa iz Slovenije, s plantažnog uzgoja.
Kako stvarno treba homehopping izgledati, tko će ga znati ... iskustvo će potvrditi
Jedno je sigurno, na godinu ništa ne prepuštam slučaju. Šprica se krajem ožujka i krajem travnja preventivno protiv peronospore i onih crnih smrdljivih buba (uši). Plijevi se trava također, od prvih izboja do kraja svibnja, onda se samo dalje kosi ili se pošprica protiv korova. U međuvremenu se gnoji s KANom, NPK i UREAom, stalno po malo, ali sigurno. Navodnjava se intenzivno u lipnju i srpnju, a kad krene cvatnja, dodaje se još nečega za bolji razvoj cvjetova (češera), to moram još proučit'
. Krajem kolovoza, takvim tretmanom, iz dvadeset panjeva izleti malo manje od 10 kg hmelja, i naravno, berba koja bez pola sela i vola pečenoga nije ostvariva ...
To su, za slijedeću godinu moja skromna očekivanja, a ova nek se goni u trinaest laganih prikrajaka
Kako stvarno treba homehopping izgledati, tko će ga znati ... iskustvo će potvrditi
Jedno je sigurno, na godinu ništa ne prepuštam slučaju. Šprica se krajem ožujka i krajem travnja preventivno protiv peronospore i onih crnih smrdljivih buba (uši). Plijevi se trava također, od prvih izboja do kraja svibnja, onda se samo dalje kosi ili se pošprica protiv korova. U međuvremenu se gnoji s KANom, NPK i UREAom, stalno po malo, ali sigurno. Navodnjava se intenzivno u lipnju i srpnju, a kad krene cvatnja, dodaje se još nečega za bolji razvoj cvjetova (češera), to moram još proučit'
To su, za slijedeću godinu moja skromna očekivanja, a ova nek se goni u trinaest laganih prikrajaka
-
AlokinInjek
E taj dio nisam napravio. Upamtiti ću za sljedeću godinu. Iako, neznam što je loše da i ovako kako sam ove godine ostavio pa da mi prije dozrije i po ljetnim vručina se lakše osuši. Nisu mi bitni prinosi, taj hmelj mi je više onako usput, ako nešto dozrije super, ako ne imam ukrasnu biljku.Don Genovese je napisao/la:Nakon prvih 15-20 dana, iliti nakon 30 cm prvog izdanka sve izdanke porežeš, pa slijedeće koji krenu treniraš kao do sada. To je praksa iz Slovenije, s plantažnog uzgoja.
Jedini problem sada mi je to što me malo iznenadilo s datumom dozrijevanja i nisam stigao napraviti sušaru (https://www.youtube.com/watch?v=qYIEQNJ-YqY) pa mi se čini da mi sušenje u pečnici nije baš najbolje odrađeno.
- Don Genovese
Nemoj sušiti iznad 40°C. Razapni mrežu (gazu, plahtu ... štogod bar malo prozračno u hladu, ujutro i do navečer će ti se na ovoj vrućini osušiti koliko treba, a ako imaš što hlada pod krovom, da ne pada rosa, može i preko noći, ili na tavanu s propuhom ... osjetit ćeš kad je potpuno suho svakako, smo šušte pod prstima, i odmah zvakumiraj.
- Don Genovese
Nekima i ovako uspješno raste hmelj (sve u minutu i pol'
):
https://www.youtube.com/watch?v=tMmXDRZfb9o#t=93
https://www.youtube.com/watch?v=tMmXDRZfb9o#t=93
- Don Genovese
Na tome ti isto budu izrasli češeri. Te zaperke, kad izrastu predugi da se sami zamotaju za špagu ti moraš malo omotati oko špage, do kud možeš doseći rukom. Previsoke samo pusti, nek se objese.
Jedino što još moraš odrezati je pokoji izdanak iz korjena koji nije već na špagi, i kad visina prvih glavnih izboja omotanih oko špage dosegne vrh, odrežeš takve zaperke koji su niže od cca pola metra od zemlje da isti ne legnu na mokru travu i pokupe kakvu boleštinu kao što je peronospora ...
Reži čistim škarama, ne nekima s kojima si prethodno rezao kakvu trulež.
Koja ti je to sorta?