Moja priča o pivu ...

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Josip Cindrić

Moja priča o pivu ...

Post Postao/la Josip Cindrić » pon stu 23, 2015 3:39 pm

Moja priča o pivu :
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

AnGar

Post Postao/la AnGar » pon stu 23, 2015 3:44 pm

Svaka cast!
nadam se da je to samo pocetak...
nije pivo krivo sto se popilo,
krivi su ljudi sto ih je opilo!

Josip Cindrić

Post Postao/la Josip Cindrić » pon stu 23, 2015 4:05 pm

Nakon 10 dana preliveno u keg i boce , refraktometar pokazao 1020 prilikom prelivanja , ne dodajem šećer u boce i nakon 7 dana sa sobne , stavljen u frižider na 7 C , nisam mogao odolit nako 2 dana i popijeno . Taman gazirano , gustoća i pjena super. Kupljeno napamet , ali je to što sam želio.

Danas preliven Irish stout , za razliku od Bitera kontrolirani uvjeti fermentacije 19-20 stupnjeva. Iskuhalo do kraja, vrenjača prestala raditi. Refraktometar pokazuje 1010 . Dodan šećer u boce i ostavljen na sobnu temperaturu.

Skuhati ili bolje rečeno smutiti pivo iz gotovog kita je igra.

Nabavio sam opremu za kuhanje , složio sam Herms , ali se negdje na polovici predomišljam na BIAB , to jest mislim napraviti košaru koja stane u bačvu pive. Količinu od 35 litara koja se može skuhati u pivskoj bačvi od 50 l je po mom jednostavnije skuhati BIAB metodom , zauzima manje prostora, da vidio po netu gotove sustave za tu količinu.

Eto , više volim učiti kroz aktivnost nego prikupljanje informacija iz fotelje , nešto sam i naučio na svojim greškama ili bolje rečeno brzopletošću , nabavio sam kegove i opremu za točenje i na kraju ispada da mi je piva iz boce super...

Svaki komentar u vezi BIAB ili HERMS dobrodošao..

tinl

Post Postao/la tinl » uto stu 24, 2015 6:53 am

Josip Cindrić je napisao/la:Nakon 10 dana preliveno u keg i boce , refraktometar pokazao 1020 prilikom prelivanja , ne dodajem šećer u boce i nakon 7 dana sa sobne , stavljen u frižider na 7 C , nisam mogao odolit nako 2 dana i popijeno . Taman gazirano , gustoća i pjena super. Kupljeno napamet , ali je to što sam želio.[quote="

de mi malo ovaj dio pojasni sa nedodavanjem šečera i 1,020? jel to piše u kitu ili ?
in fermantation we trust

grga-osijek

Post Postao/la grga-osijek » uto stu 24, 2015 7:49 am

Dobrodošao i što prije na grain.
Ako te zanima jednostavnost i brzina , moj BIAB je na tom tragu.
Zadnje kuhanje od usipa vode do oprane opreme 3sata 50min.
Sam, bez pomoći i tekuće vode.
Kavez napraviš od gornjeg (poklopca) dijela bačve koju izrežeš kao za lažno dno. Od inox šipkki smotaš gornji obruč koji povežeš sa dnom jednako takvom šipkama . Šipke napustiš preko dna otprilike 5cm. Promjer obruča i dna uskladiš sa promjerom DM vreće i ostaviš oko1 cm lufta od otvora na bačvi da lakše uđe i izađe kavez.Više o tome na tehnikama-grga-os.
Zadnjih tridesetak kuhanja odrađeno bez po muke i kvara na pivu.
Prije sam se patio sa dva prijenosna hladnjaka i zasranom kadom i kupatilom. Napominjem to su moja iskustva nikako ne podcjenjujem ostale metode i sisteme.
Bolje malo pivo nego veliko hvala

Josip Cindrić

Post Postao/la Josip Cindrić » uto stu 24, 2015 7:52 am

Ne piše , već čitajući forum i strah od pucanja boca , je stavio zabranu nadodatni šećer.

U biti od poćetnih 21 nakon 4 dana temperatura je pala na 17 pa i 15 ,fermentacija se usporila tako da prilikom pretakanja iz fermentora bilo je očito da još kuha te je nepotrebno dodati šećer.

Za razliku od jućer kad sam prelivao stout , kojem je svih 10 dana fermentacija bila između 19-20 , fermentiralo do kraja te sam dodao šećer u boce.

Vjeko

Post Postao/la Vjeko » uto stu 24, 2015 8:15 am

Josip Cindrić je napisao/la:Ne piše , već čitajući forum i strah od pucanja boca , je stavio zabranu nadodatni šećer.

U biti od poćetnih 21 nakon 4 dana temperatura je pala na 17 pa i 15 ,fermentacija se usporila tako da prilikom pretakanja iz fermentora bilo je očito da još kuha te je nepotrebno dodati šećer.

Za razliku od jućer kad sam prelivao stout , kojem je svih 10 dana fermentacija bila između 19-20 , fermentiralo do kraja te sam dodao šećer u boce.
Ako te je ikad trebalo biti strah od pucanja boca, evo pravog trenutka

Vjeko

Post Postao/la Vjeko » uto stu 24, 2015 8:50 am

jer, recimo, ako ti je pivo trebalo završiti na 1.010 (kažem, trebalo jer praksa domaćeg bruanja je drugačija i nepredvidljiva), dodavanje šećera za karbonizaciju bi ti podiglo SG na otprilike 1.012 (računica je složenija, kao što možeš naći po raznoraznim kalkulatorima, količina šećera ovisi o temperaturi fermentacije pive, stilu i potrebnom udjelu CO2, ovome onome...)

A tvoja je 1.020, te je nakon 2 dana potpuno karbonizirana na temperaturi 7'C i spremna za piti? Nadam se da si popio sve :)

EDIT: tek sad vidim da si karbonizirao 7+2 dana, sorry na previdu... ipak, čuvaj se tih boca ako ti je ostala još koja.. koliki je FG trebao biti po receptu?
Zadnja izmjena: Vjeko, dana/u uto stu 24, 2015 8:53 am, ukupno mijenjano 1 put.

Poljo

Post Postao/la Poljo » uto stu 24, 2015 8:52 am

Josip Cindrić je napisao/la:bilo je očito da još kuha
Pa si odlučio da je pravo vrijeme za flaširanje.. :?: :!: :mrgreen:

Josip Cindrić

Post Postao/la Josip Cindrić » uto stu 24, 2015 9:00 am

Vjeko je napisao/la:jer, recimo, ako ti je pivo trebalo završiti na 1.010 (kažem, trebalo jer praksa domaćeg bruanja je drugačija i nepredvidljiva), dodavanje šećera za karbonizaciju bi ti podiglo SG na otprilike 1.012 (računica je složenija, kao što možeš naći po raznoraznim kalkulatorima, količina šećera ovisi o temperaturi fermentacije pive, stilu i potrebnom udjelu CO2, ovome onome...)

A tvoja je 1.020, te je nakon 2 dana potpuno karbonizirana na temperaturi 7'C i spremna za piti? Nadam se da si popio sve :)

EDIT: tek sad vidim da si karbonizirao 7+2 dana, sorry na previdu... ipak, čuvaj se tih boca ako ti je ostala još koja.. koliki je FG trebao biti po receptu?
Fermentacija 10 dana , Karbonizirana nakon 8 dana na sobonoj temperaturi , te samo 2 u frižideru ...

Da nažalost popio sve, jer je flaširan samo višak što nije stalo u keg, ovo s fermentacijom možda tu ne stoji , ja bi svejedno volio da je vrenjača bar u minuti pustila jedan mjehurić jučer ali nije, to su iskustva iz proizvodnje vina ...

Što je trebalo biti ? , uputstva na svim kitovima su im ista tako da ih treba uzeti s rezervom.Ciljani je 1005 .

Poljo

Post Postao/la Poljo » uto stu 24, 2015 9:15 am

Vidljiva aktivnost na vrenjači ne znači apsolutno ništa.
Treba imat strpljenja i ostavit kvascu dovoljno vremena da odradi posao do kraja.

Jambra

Post Postao/la Jambra » uto stu 24, 2015 10:53 am

kak pereš ovu bačvu, tragovi od krausena ?

Josip Cindrić

Post Postao/la Josip Cindrić » sri stu 25, 2015 1:30 pm

verz je napisao/la:kak pereš ovu bačvu, tragovi od krausena ?
Jednostavo , operem vodom da izađe sav talog , nakon toga napunim deterđentom i ostavim 1 dan , nakon toga mlazom vode (minivoš) .

I to je to ! Evo dva put je bilo ok (valjda) .

Što se tiće pranja nabavio i izosan , i oprao s njim keg.
Tko je napisao da netreba ispirati? Nako 10 ispiranja vodom i dalje smrdi klor , ubuduće samo vruča voda i deterđent.

Sadvar

Post Postao/la Sadvar » sri stu 25, 2015 2:03 pm

Zaboravi Izosan dok još nisi iskusio okus klorofenola.

Odgovori