Danstar And Lallemand Yeast
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
baltazar
- mali badem
- nemo
jel ostalo jos?
jel ostalo jos?
lp, nisam prije skuzio ovaj topic
lp, nisam prije skuzio ovaj topic
-
baltazar
- isvara
- Kontakt:
evo da vratim staru temu:
kupio bih si pol kile Nottingham-a pa me zanima kakva su iskustva ?
do sad sam koristio us-05 pa me zanima da li je to slično, na kojoj temperaturi da radim vrenje, koliko da stavim na 130 lit..?
jel moram kupiti posude za vakumiranje u kojima ga držim u frižideru?
do sad sam koristio us-05 pa me zanima da li je to slično, na kojoj temperaturi da radim vrenje, koliko da stavim na 130 lit..?
jel moram kupiti posude za vakumiranje u kojima ga držim u frižideru?
Pivo teče bubrezi se liječe !
- OLD
To je meni odličan kvasac , odllična atenuator i daje bistra piva. Možeš ga fermentirati i na 13 C (piše da može i na 12C) i dobiti ćeš čist okus. Jedino mi se čini da dosta odnese arome hmelja tako da slobodno pojačaj hmelj ili ga koristi za stilove gdje to nije bitno. Sam sam ga često korsitio za svoje tamno pivo (nešto između Portera i Schwartzbier-a).
Volim ih zahmeljene.
- vatre
Složio bih se s Oldom; najbolji flokulator od svega s čim sam radio, na niskim temperaturama prilično nezamjetnog okusa (na višim baš i nije ugodan, ovisno o ukusu). Atenuira poprilično ali nije da će previše osušiti pivo.
Međutim, ako tražiš zamjenu za S-05, imaš njihov BRY-97 West Coast, koji bi trebao biti čišći, vjerojatno bolji atenuator i općenito američkiji od Nottyja. S njim sam sad nedavno prvi puta radio, tako da nemam što puno reći osim da ima popriličan lag time prije nego što krene vidljivo brčkati...
Međutim, ako tražiš zamjenu za S-05, imaš njihov BRY-97 West Coast, koji bi trebao biti čišći, vjerojatno bolji atenuator i općenito američkiji od Nottyja. S njim sam sad nedavno prvi puta radio, tako da nemam što puno reći osim da ima popriličan lag time prije nego što krene vidljivo brčkati...
fermentacija = civilizacija
- Artanis
Baš sam razmišljao kad ćeš prijeći na veća pakovanjaisvara je napisao/la:evo da vratim staru temu:
Šalu na stranu, svakako ti preporučam nabavu tog paketa, jer ćeš sigurno uštedjeti, tih pola kile možeš potrošiti za 1 godinu (npr. 10 kuhanja po 100 litara, što znači da neće predugo stajati a jeftinije nego kupovati vrećice od 11 grama.
Normalno, prvo isprobaj jednu turu i kako reagira na određenu temp. fermentacije, ako ti paše uzmi cijeli paket, a višak naravno možeš ponuditi nama kolegama kad nam usfali kvasca. Platiti ti možemo i u pivu.
- isvara
- Kontakt:
- isvara
- Kontakt:
dobro. znači da odradi cijelu burnu fermentaciju na 15 i onda ga dižem maksimum do 17.
e sad koliko grama da stavim na 130 lit optimalno
imat ću pol kile tako da ne moram štedjeti
do sad sam na 120lit - 3 vrećice us-05
a na 130 lit - 4 vrećice us-05
da sa ovim idem na 130 lit - (kao 5 vrećica) 55g ?
e sad koliko grama da stavim na 130 lit optimalno
imat ću pol kile tako da ne moram štedjeti
do sad sam na 120lit - 3 vrećice us-05
a na 130 lit - 4 vrećice us-05
da sa ovim idem na 130 lit - (kao 5 vrećica) 55g ?
Pivo teče bubrezi se liječe !