pucanje staklenih boca tijekom karbonizacije
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- Ptoof
pucanje staklenih boca tijekom karbonizacije
Pošto nisam našao nigdje ovakav topic, a potaknut sam naravno svojim pucanjem boca, evo da ga stavim pa da ljudi, koji su bili te "sreće", podijele iskustva...
Pivo je bilo flaširano prije 9 dana, fermentacija samo u primarnom, završena, fg oko 1017, og 1067, kvasac t-58, temperatura odležavanja začepljenih boca 20-22C, pri flaširanju korišteno 4-4,5 g šećera na 0,5 l.
1. boca pukla 7. dana nakon flaširanja, 2. 8. dan, pa odlučio mora se piti čim prije. No ostavio sam par boca za testiranje. E sad i inače sam karbonizirao istom količinom šećera no pucanja nikada nije bilo, i sad možda bitan dio tada sam flaširao u smeđe boce (staro ožujsko, vukovarsko, trapisti 0.33, švabe). U ovim zelenim bocama(karlovačko, ožujsko, velebitsko, ne one od pana) dolazi do pucanja.
Pitanje je: jeli debljina stakla kod tih smeđih boca veća pa izdrže viši tlak?
neznam što bi drugo bilo, nevjerujem da sam slučajno stavio duple količine šečera.
Napišite i svoja iskustva...
Pivo je bilo flaširano prije 9 dana, fermentacija samo u primarnom, završena, fg oko 1017, og 1067, kvasac t-58, temperatura odležavanja začepljenih boca 20-22C, pri flaširanju korišteno 4-4,5 g šećera na 0,5 l.
1. boca pukla 7. dana nakon flaširanja, 2. 8. dan, pa odlučio mora se piti čim prije. No ostavio sam par boca za testiranje. E sad i inače sam karbonizirao istom količinom šećera no pucanja nikada nije bilo, i sad možda bitan dio tada sam flaširao u smeđe boce (staro ožujsko, vukovarsko, trapisti 0.33, švabe). U ovim zelenim bocama(karlovačko, ožujsko, velebitsko, ne one od pana) dolazi do pucanja.
Pitanje je: jeli debljina stakla kod tih smeđih boca veća pa izdrže viši tlak?
neznam što bi drugo bilo, nevjerujem da sam slučajno stavio duple količine šečera.
Napišite i svoja iskustva...
- 400d
moje iskustvo bi bilo da si prerano flaširao. 1.017 je 74% atenuacije, a taj kvasac regularno ide do 80%, pa možda i preko.
ja sam na svom zadnjem pivu sa US-05 imao rekordnih 86% atenuaciju. prvo je stalo neko vrijeme, pa je nastavilo.
koliko si dugo držao na fermentaciji ukupno dana?
boja boca nema veze s tim

ja sam na svom zadnjem pivu sa US-05 imao rekordnih 86% atenuaciju. prvo je stalo neko vrijeme, pa je nastavilo.
koliko si dugo držao na fermentaciji ukupno dana?
boja boca nema veze s tim
I like the smell of fermentation in the morning
- Ptoof
ma ne mislim na boju nego mislim možda da su bile kvalitetnije prije, više je pivarska industrija davala para za boce prij, kolko znnam zato su i prešli na zelene, kao jeftinija proizvodnja...
Flaširano nakon 16 dana. Sa tim kvascem sa flaširao prije i nakon 10 dana, pa nije bilo problema. Možda povišena temperatura ima tu utjecaj?
Flaširano nakon 16 dana. Sa tim kvascem sa flaširao prije i nakon 10 dana, pa nije bilo problema. Možda povišena temperatura ima tu utjecaj?
- 400d
16 dana je prekratka fermentacija za pivo sa tolikim OG-om u svakom slučaju. nisu ti ništa manje kvalitetne boce, radi se jednostavno o 4,5 grama šećera + neprevreli šećer u nedovoljno odfermentiranoj sladovini = pucanje boca.Ptoof je napisao/la:ma ne mislim na boju nego mislim možda da su bile kvalitetnije prije, više je pivarska industrija davala para za boce prij, kolko znnam zato su i prešli na zelene, kao jeftinija proizvodnja...![]()
za prosječna piva sa OG 1.050 preporučuje se minimum primarne fermentacije od 21 dan, a za piva sa većim OG i više. kako radi kvalitete piva u smislu okusa i svega što se u pivu dešava post-fermentacijski, tako i radi sigurnosti da kvasac nije otišao na pauzu i zaspao koji dan....
I like the smell of fermentation in the morning
- Ptoof
evo išao raditi istraživanje nije neki broj uzoraka no eto, sve su čiste, 0.5 i vjerojatno u njima ima nekoliko grama vode i ostalog.
Računao sam mase smeđih i zelenih boca:
Zelene boce (5 uzoraka, s onim kao skraćenim vrhom, novijim, tamo gdje ide čep, glava boce, neznam kako da opišem): 327+337+337+342+329 Prosjek: 334.4 g
Smeđe boce (2 uzorka, one od vukovarskog, stariji vrh boce, onaj duži): 385+382 Prosjek: 383.5 g
Švabska (ona kao za gosser, 1 uzorak, duži vrh): 397 g
Zelena (1 uzorak, duži vrh): 383 g
Ja mislim da su istanjili staklo ne vjerujem da je glava boce nosi razliku od 50g. No vjeropjatno to nije razlog mog pucanja.
Piše da t-58 ima 65-75%, neki navode 73% attenuation, no naravno može varirati kako ga pukne
Računao sam mase smeđih i zelenih boca:
Zelene boce (5 uzoraka, s onim kao skraćenim vrhom, novijim, tamo gdje ide čep, glava boce, neznam kako da opišem): 327+337+337+342+329 Prosjek: 334.4 g
Smeđe boce (2 uzorka, one od vukovarskog, stariji vrh boce, onaj duži): 385+382 Prosjek: 383.5 g
Švabska (ona kao za gosser, 1 uzorak, duži vrh): 397 g
Zelena (1 uzorak, duži vrh): 383 g
Ja mislim da su istanjili staklo ne vjerujem da je glava boce nosi razliku od 50g. No vjeropjatno to nije razlog mog pucanja.
Piše da t-58 ima 65-75%, neki navode 73% attenuation, no naravno može varirati kako ga pukne
- petro
Ja sam se uvjerio da je ovo kaj pišu 400d i buky o preranom flaširanju točno.Za sad nisam imal eksplodirane boce jer sam stavljal manje šećera ali dvaput sam flaširal pivu nakon 2 tjedna jer mi je već nakon 5 dana FG bio kao i prije flaširanja nakon 14 dana.Kvasac je bio s-33,recepti slični i kod zadnje pive sam ostavil 3 tjedna.Nakon 7 dana je FG bio 1.012,nakon 14 dana isto ali nakon 21 dan je pao na 1.009.Inače sam uvijek držal 3 tjedna,onda sam zbog nestrpljivosti dvaput ranije flaširal jer sam mislil da je gotovo,sad se opet vraćam na 3 tjedna jer nije za bezveze da svi pišu da je 3 tjedna neki minimalni razumni period.
- Ptoof
ma je, treba 3 tjedna stajati i to se potpuno slažem, al eto nestrpljiv sam bio jer pivo nije bilo kod mene pa je trebalo putovati do prijatelja i naci u isto vrijeme slobodnog vremena, a nisam želio da mi leži na tropu duže od 3 tjedna.
no ja sam radio još jednu šaržu u isto vrijeme gdje je og bio 1.078 a fg 1.024, znači attenuation oko 69% i one do sada nisu pukle, one su u smeđim bocama. nešto sam čitao i nebi trebalo se karbonizirati u ovima zelenima iznad 3-3.5 vol CO2. a moje je baš granica ukoliko je fermentacija završila.
no ja sam radio još jednu šaržu u isto vrijeme gdje je og bio 1.078 a fg 1.024, znači attenuation oko 69% i one do sada nisu pukle, one su u smeđim bocama. nešto sam čitao i nebi trebalo se karbonizirati u ovima zelenima iznad 3-3.5 vol CO2. a moje je baš granica ukoliko je fermentacija završila.
- mali badem
- Ptoof
- buky1
- Artanis
-
chuck boris
Popisujem Artanisa. ja sam prije stavljao 5g običnog ili 10g dekstroze ali pokazalo se da mi je to previše. sad ukucam parametre u beersmith i sve je ok. flaširao sam prije mjesec dana belgijanca sa OG 1.080 i FG 1.020 sa 6.8g dekstroze po litri i pivo je super gazirano. onako malo jače, kao što stil nalaže
- Ptoof
kad sam tvrdoglavbuky1 je napisao/la:ma mani se ti vaganja boca i debljine stakla. Meni je tek tu i tamo koja iz lidla pukla a bile su 0,66 i duplo lakše od recimo žuje. ima negdje i usporedba vaganja. Uglavnom, pusti pivo da odfermentira i neće puć ni da ga u sijalicu natočiš
ja i dalje tvrdim da su i boce krivci, jer samo su te određene pucale, ostale nisu. prihvaćam da je mogući razlog nedovršena fermentacija, ali i plus boce.
dok mi ne pukne jedna ova teža ne mjenjam mišljenje.
Artanis je napisao/la:Vidim da autor teme flašira sa 4-4,5 grama šećera po boci. Zar nije to ipak malo previše?
Svako ima svoj ukus valjda, no meni je npr. sasvim dovoljno 3,5 grama dekstroze po boci i to daje približno 2.5 CO2 što je neki standard za svijetli lager.
količina šećera ovisi o vrsti pive koju radim. meni osobno belgijanci odgovaraju kad su jače karbonizirani, a ovaj je bio neka mix verzija za tripel karmeliet.chuck boris je napisao/la:Popisujem Artanisa. ja sam prije stavljao 5g običnog ili 10g dekstroze ali pokazalo se da mi je to previše. sad ukucam parametre u beersmith i sve je ok. flaširao sam prije mjesec dana belgijanca sa OG 1.080 i FG 1.020 sa 6.8g dekstroze po litri i pivo je super gazirano. onako malo jače, kao što stil nalaže
- mali badem