beershop

... koje koristite i gdje ih nabaviti

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
buky1

Re: ... eto me napokon!

Post Postao/la buky1 » čet vel 17, 2011 8:07 am

PUF je napisao/la:Nažalost ne mogu još ponuditi konkretne cijene jer jednostavno ne znam koliko će me naša draga i najmilija nam država opaliti s dadžbinama i koje ću sve analize morati platiti, ali nastojat ću da cijena bude korektna i prihvatljiva koliko je to god moguće.
Hmelj ti je carina 0% neovisno odakle ga uvoziš i u kojem je stanju, znači plaćaš samo PDV

Kod slada je situacija bitno lošija:

Pšenični slad 10% (5%)
Ostali sladovi 17% (8,5%)
Prženi 5% (2,5%)

Prvo su osnovne stope a u zagradi stope ako imaš valjane papire i dokažeš EU preferencijalno podrijetlo (Izjava na računu do 6000€ ili Izjava ovlaštenog pošiljatelja ili EUR 1 Certificate preko 6000 eur)

I slad i hmelj podliježu GSI nadzoru (granična sanitarna inspekcija) Prema zakonu, analizu bi trebalo napraviti na svakom pojedinom tipu slada ili hmelja, međutim iz prakse znam da se uzima nasumično nekoliko uzoraka. Analiza je vredila 6mj.

Već duže ne radim na uvozu hrane nego na vojnom programu ali bi mogao provjeriti kako sad stvari sa analizama stoje.

Ako mogu, rado ću pomoći jer ću sigurno biti redovan kupac :D

buky1

Post Postao/la buky1 » čet vel 17, 2011 8:17 am

evo pricao i o inspekciji...

Radi se analiza samo na pesticide (1200-1500 kn po uzorku)

Sad koliko će se uzoraka uzeti :wink:

AnteKnj

Post Postao/la AnteKnj » čet vel 17, 2011 8:27 am

PUF je napisao/la:Drage sestre i braćo po hmelju...

... samo još da riješimo problem mlina, ali i na tome radim.
Možda je suvišno za napominjati, ali, da ne bi ispao za.(h)eb, . Molim cijenjenog g. Pufa neka ne melje slad koji će prodavati, nego samo po željama, za onoga tko nema mlin, ako sam dobro shvatio. Slad se inače melje neposredno prije ukomljavanja, tj. prije kuhanja pive.
Lijenost, politika i nasilje čovjekovi su najveći neprijatelji!
Čovjek bi trebao čovjeku biti bolji nego brat bratu!

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » čet vel 17, 2011 8:34 am

Pozdrav!
Sladovi će se prodati kakve god da dopremite.
Osnovne sladove treba dopremiti u većim količinama.
(Pilsen,Pale ale,Vienna,Munich,Melanoidin...jer će se ti kupovati od 5-10 kg odjednom.)
Začinske sladove tipa kristal svijetli,kristal tamni,aroma100EBC,Cara 120EBC,Coffee,Chocolate,Black...treba dobaviti u količini jedne vreće jer se tih sladova stavlja od 3%-20% u mash.

Cascade je sorta hmelja koja mene konkretno zanima.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

zlokobni

Post Postao/la zlokobni » čet vel 17, 2011 9:06 am

slazem se sa Ferdom. nadam se da ce me bar nesto docekat dok se ne vratim s puta(nemam srece s tim zrnjem, nikako :( )
evo moje želje, poklopit ce se sa ostalima:

-pilsen
-pale ale
-melanoidin
-special b (ovaj bi jeo zlicom, majke mi)
-wheat

od hmelja:
-extra styrian
-magnum
-cascade

frici

Post Postao/la frici » čet vel 17, 2011 9:10 am

Pozdrav!!
Napokon dobra vijest! Ja sam se sa hmeljevima opskrbio ne jedno vrijeme ali zanimaju me svakako sladovi:

-weat malt
-munich weat
-cara 20
-cara 50

Uzeo bih za početak ove a za dalje ćemo vidjeti.
frici

zeljko

Post Postao/la zeljko » čet vel 17, 2011 9:10 am

zlokobni je napisao/la:-special b (ovaj bi jeo zlicom, majke mi)
Bit će prigode na idućem druženju. :)
Muškarac bez brkova je kao pivo bez alkohola.

zeljko

Post Postao/la zeljko » čet vel 17, 2011 9:12 am

Za one koji ne prate chat, bilo je pitanje o dostavi unutar Hrvatske:
Svarrogh: Nadam se da ces moci poslati postom ono sto narucimo Smile
PUF: mislim da to neće biti problem. redovno šaljem pivo po cijeloj Hrvatskoj Intereuropom. Cijena kutije, do 30 kg. je 40 kn. Danas pošaljem, sutra dođe.

zlokobni

Post Postao/la zlokobni » čet vel 17, 2011 9:15 am

zadnji put sam kuhao partial s tim... i drzim vrecicu i snjofam, onak...jedno 5min...i zena me pita:"kaj? pokvarilo se?" "ma nije, rekoh"

sve mi ga zao bilo bacit u lonac...
stoga, puf, lijepo molim. hvala!

zeljko

Post Postao/la zeljko » čet vel 17, 2011 9:17 am

PUF je napisao/la:samo još da riješimo problem mlina, ali i na tome radim.
Mnogi pivari će ti biti zahvalni ako nabaviš mlin za slad. Kao što Ante kaže, jedina nezgodna stvar je što slad treba samljeti najviše nekoliko dana prije kuhanja, tako da će ljudi možda nailaziti povremeno samljeti ponešto slada.

Iako, to vjerojatno i neće biti neki problem, pri dolasku će im vjerojatno zapeti za oko koja piva od mnoštva tamo izloženih. :)

Pajdo

Post Postao/la Pajdo » čet vel 17, 2011 9:25 am

Ferdo je napisao/la:Pozdrav!
Sladovi će se prodati kakve god da dopremite.
Osnovne sladove treba dopremiti u većim količinama.
(Pilsen,Pale ale,Vienna,Munich,Melanoidin...jer će se ti kupovati od 5-10 kg odjednom.)
Začinske sladove tipa kristal svijetli,kristal tamni,aroma100EBC,Cara 120EBC,Coffee,Chocolate,Black...treba dobaviti u količini jedne vreće jer se tih sladova stavlja od 3%-20% u mash.

Cascade je sorta hmelja koja mene konkretno zanima.
potpisujem. uz to Luka je vec donio tamnih sladova koji se sporo trose..

zivili!

BanjoBrewer

Post Postao/la BanjoBrewer » čet vel 17, 2011 9:57 am

Evo za info, za prvi "shopping" lista bi mi recimo bila

Hmelj:

3. Aurora-Super Styrian - 0.5 kg
5. Magnum - za prvo hmeljenje, gorčina - 0.5 kg

Slad:

18. Wheat malt - 5 kg
20. Chocolate malt - 1 kg
21. Black malt - 1 kg

I nakon toga nešto slično svakih par tjedana.

Beca

Post Postao/la Beca » čet vel 17, 2011 10:11 am

-weat malt
-munich weat
-crystal 60L
-aroma
- biscuit

Hmelj

cascade
styrian goldigs

strunki

Post Postao/la strunki » čet vel 17, 2011 10:53 am

Pozdrav,

ja bi sigurno uzeo:

- pilsen 50kg
- pale ale 10kg
- munich-15 10kg
- chocolate malt 1kg
- black malt 1kg

- cascade 0,5kg
- magnum 0,5kg
Kad zagorca pitaš kaj mu je kljet, mam ti bu rekel to celi je svet...

PUF
Kontakt:

Post Postao/la PUF » čet vel 17, 2011 11:30 am

pa hvala, hvala, hvala... nemam što drugo reći!
ovo je najživlji forum na kojem sam bio. svaka vam čast!

marljivo pratim sve vaše prijedloge i sastavljam listu. pričekat ću još par dana, negdje do ponedjeljka, utorka pa ću onda napraviti narudžbu.

a sada samo par odgovora:
željko, slad SMOK malt koji tražiš nisu mi ponudili. pitat ću da li ga ima.

buky1, hvala za pomoć pri informacijama o uvozu. Ako što zatreba budem potražio, premda manje više sve što si napisao sam već ja doznao i pripremio. Kao što ste i sami primjetili, nije problem saznati što se po propisu plaća i izračunati cijenu.
Problem nastaje jer ne znam koliko će uzoraka na carinjenju slati na uzorkovanje. To mi se isto događa i s malilm količinama piva. Nekad naletiš na normalnu osobu, koja uzme jedan uzorak, ali nekada uzmu i tri, četri pa i više... pa sad vi računajte.. Kad uzmeš šleper nečega, to se lako kalkulira. Ali kad uzmeš tonu, a platiš kao za šleper onda može biti problema. To i je jedan od razloga zašto sam više od 6 godina odgađao uvoz sirovina za proizvodnju piva. Jer kad sam osnivao beershop, to je bilo među prioritetima, ali računica je pokzala da to ne bi bilo isplativo, dapače, da bi pušio solidne novce. Jer evo, npr. Ako uzmem 10 vrsta slada, nekih 1.500 kg ukupno, i uzmu mi jedan uzorak onda to po kili dođe oko 1,00 kn. Ako uzmu recimo tri uzorka onda iznosi 3,00 kn, a ako uzmu za sve, što je samo teorija, ali po propisu moguće, onda bi po kili slada uzorkovanje došlo 10,00 kn. A složit ćete se da je to fakat puno! :)
Sama carina je sitnica u odnosu na to.
Ista stvar vrijedi i za hmelj. Bez obzira što nema carine, pitanje je koliko će uzoraka uzimati. I tu je problem još veći, jer hmelja ne mislim uzeti više od 50 kg... a onda je i računica puno drastičnija na tu količinu.

Zahvaljujući Vašem sastanku kod mene, zaključio sam da se možda isplati pokušati, premda ni sam nisam siguran kako će to u stvarnosti profunkcionirati. Jer ako troškovi budu takvi da će se i dalje više isplatiti "švercati" izvana, nego legalno kupiti kod nas, nema sreće u tome. I da se razumijemo, nemam ja ništa protiv šverca, jer on korigira glupost države. Dok god nešto ne reguliraš da je logično i prihvatljivo, švercati se mora! :) No ja sam odučio ovog puta riskirati, pa uvesti prvi put. Za dalje ćemo vidjeti. Ako ne bude funkcioniralo, bumo išli i dalje s malim autima na izlete u Sloveniju ili možda i negdje dalje!

I na kraju, što se tiče mlina za slad, znam ja da ga treba mljeti neposredno prije kuhanja! Prema tome, nemajte straha da ćete kod mene kupiti prije mljeveni i pakirani slad. Radi se o tome, da kad netko kupi, može odmah na licu mjesta samljeti. To znači da kupuješ samo količinu koja ti treba. Ili kupiš više, pa samelješ koliko trebaš za jedno kuhanje, a kasnije dođeš samljeti za drugo, treće.. itd. Najbolje je imati svoj mlinac, ali to je pak investicija, pa sam razmišljao kako bi to trebao biti dio opreme beershopa. Kao recimo aparat za istakanje piva koji uvijek dobro dođe!

eto toliko... za sada...
bolje umrijeti od litre nego od kapi!

Odgovori